آیا میدانید که استرس زندگي شهري از مهمترين عوامل تشديد کننده بيماري ام اس است ؟ طبق نظر پزشکان متخصص ، به شما توصیه میشود : دستورات دارويي، تغذيه‌اي و جسمي را لحاظ کنید ، از تنش ها و استرس پرهيز کرده و زندگي آرامی را براي خود فراهم کنید ... موفق باشید

۱۳۸۷ تیر ۱۶, یکشنبه

رژیم غذایی و ام اس

برخوردارى از يك رژيم غذايى مناسب تنها مختص شيفتگان لاغرى و تناسب اندام نيست. براى داشتن زندگى سالم بايد يك رژيم غذايى سالم نيز داشته باشيم. پيروى از يك رژيم غذايى صحيح و علمى علاوه بر نقشى كه در جلوگيرى از بروز بيمارى هاى مختلف دارد، مراحل پيشرفت برخى از بيمارى ها را نيز متوقف مى سازد. MS يا مولتيپل اسكلروز يكى از همين بيمارى هايى است كه رژيم غذايى نقش فوق العاده اى در مهار حملات آن ايفا مى كند.MS نوعى بيمارى اتوايميون (خودايمن) و از بين برنده سيستم عصبى است كه ماده سفيد اعصاب را كه ميلين نام دارد و مسئول انتقال پيام هاى عصبى است، دچار آسيب مى كند.ژنتيك و نوع آب و هوا دو عامل مهم در بروز MS به شمار مى رود. شيوع MS در كشورهاى اروپاى شمالى، آمريكا و كانادا به دليل برخوردارى از آب و هواى معتدل پنج برابر بيشتر از نقاط آسيايى و آفريقايى است. احتمال بروز MS در افرادى كه در خانواده خود سابقه بيمارى دارند ۱۵ برابر بيشتر از سايرين ديده مى شود. در حال حاضر بيش از يك ميليون بيمار مبتلا به MS در جهان وجود دارد كه اكثراً در فاصله بين ۱۵ تا ۵۰ سال قرار دارند.ميزان شيوع اين بيمارى در زنان دو برابر بيشتر از مردان است و اغلب در زنان جوان مشاهده مى شود.علايم MS بسته به اينكه آسيب در كدام قسمت از اعصاب مركزى رخ مى دهد، متفاوت است. شايع ترين اين علايم، علايم چشمى است كه در بيش از ۷۰ درصد مبتلايان به صورت تارى ديد يا از دست دادن كامل بينايى بروز مى كند. علائم حركتى كه به صورت ضعف يا فلج خفيف تا شديد اندام بوده و علايم مخچه اى كه به صورت عدم تعادل در راه رفتن، حركات بريده بريده و لرزش چشم ها بروز مى كند. علايم حسى با خواب رفتگى، گزگز و مورمور اندام ها همراه است و نهايتاً علايم روحى- روانى كه به شكل افسردگى و اختلال ذهن و حافظه خودنمايى مى كند.هر كدام از اين علامت ها در هر حمله تغيير مى كند. علايم ممكن است روز ها و ماه ها طول بكشد و سپس برطرف شود ولى معمولاً با رژيم درمانى، دارودرمانى و فيزيوتراپى قابل رفع خواهد بود.اخيراً محققان با مطالعه بر روى فاكتورهاى محيطى تشديد كننده MS متوجه شدند كه چگونگى رژيم غذايى تاثير بسزايى در كاهش علايم مبتلايان به MS دارد. طبق اين عقيده هرچه ميزان اسيدهاى چرب در رژيم غذايى مبتلايان بيشتر باشد، ميزان بروز حملات نيز بيشتر خواهد شد.اثبات اين قضيه را مى توان از تغيير رژيم غذايى برخى كشورها نظير ژاپن فهميد. ژاپنى ها با پيشرفت تكنولوژى، تركيبات غذايى خود را تغيير دادند. رستوران هاى زنجيره اى غذا چربى هاى حيوانى را جايگزين چربى هاى گياهى كرده اند و از ميزان برنج و ماهى كاسته و به گوشت قرمز روى آورده اند. همين امر باعث شده كه آمار مبتلايان به MS در ژاپن روزبه روز افزايش يابد. براى درك بيشتر ارتباط بين رژيم غذايى و MS بد نيست به عقب برگرديم. به سال هاى جنگ جهانى دوم كه در كشورهاى اروپاى غربى غذا بسيار كمياب بود و مردم جز غلات و سبزيجات، مواد غذايى ديگرى براى تامين انرژى خود در اختيار نداشتند. تغيير اجبارى رژيم غذايى از گوشت قرمز و لبنيات پرچرب و چربى هاى حيوانى به غلات و سبزى و ميوه ميزان ابتلا به MS را در اين كشورها ۵/۲ برابر نسبت به گذشته كاهش داده بود.موارد فوق همگى نشان دهنده تاثير رژيم غذايى پرچرب بر افزايش بروز MS و تشديد حملات آن است.رژيم توصيه شده محققان American Heart Association براى مبتلايان به MS در مقايسه با رژيم هاى متداول ميزان چربى (چربى اشباع) و پروتئين كمتر و در عوض درصد كربوهيدرات و فيبر بيشترى دارد. توجه محققان در اين رژيم بيشتر به افزايش ميوه و سبزى، حبوبات و غلات معطوف شده است. بنابراين بهتر است، مبتلايان ميزان مصرف چربى اشباع (كره، پنير، گوشت قرمز، شكلات، زرده تخم مرغ، روغن خرما، خامه) را به ۱۷ گرم در روز كاهش داده و كربوهيدرات هاى مركب را جانشين چربى هاى اشباع نمايند. از اين طريق خواهند توانست، ميزان بروز حملات را در خود تا حد ۳۱ درصد به حداقل برسانند

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر


©
بازنشر مطالب اين سایت، با ذكر نشانی و پيوند به متن نوشتار،مجاز است