اماس يا مولتيپل اسكلروزيس نوعي بيماري مزمن و پيشرونده دستگاه عصبي مركزي است كه در اين بيماري بتدريج مجموعهاي از علائم به سراغ فرد ميآيد و شايد مهمترين آنها ضعف پيشرونده عضلات ارادي فرد اعم از دستها و پاهاست. اين بيماري كه اغلب در افراد جوان بين 20 تا 40 ساله شايع است، در زنان 2 برابر بيشتر از مردان ديده ميشود و امروزه مطالعات علمي، اهميت و نقش تغذيه را در حفظ سلامت بيماران مبتلا به اماس ثابت كرده است. چه غذاهايي بخورند؟
1 - چربيهاي سالم اعم از امگا -3 و امگا -6 بايد يكي از اركان اصلي رژيم غذايي اين بيماران باشد. از اين رو مصرف انواع ماهي بخصوص ماهي سالمون و ساردين، روغنهايي همچون روغن زيتون وكانولا، روغن ماهي و روغن دانه انگور از جمله منابع غني از اين چربيهاي سالم است. 2 - مصرف ويتامينهاي C، E، A و 6 Bبايد به اندازه نياز و به ميزان كافي صورت گيرد. براي رسيدن به اين هدف، توصيه ميشود روزانه بين 2 تا 5 واحد ميوه و سبزيهاي تازه و تميز جزو رژيم غذايي فرد باشد و توصيه ميشود حتيالمقدور از قرصهاي ويتامين و تركيبات جايگزين استفاده نشود.
از چه غذاهايي پرهيز شود؟
1 - همه غذاهاي چرب براي بيماران اماس مضر است. در اين ميان گوشتهاي پرچربي، تمامي چربيهاي حيواني، ماست پرچرب، خامه و سسهاي مايونز از مضرترين آنها به شمار ميآيد.
2 - خوراكيهاي بسيار شيرين همچون كيكهاي خامهاي، آبنباتهاي شيرين، ژله، مربا و هر آنچه كه شيريني مصنوعي زيادي داشته باشد، زيانآور است و از آنها بايد پرهيز كرد.
1 - چربيهاي سالم اعم از امگا -3 و امگا -6 بايد يكي از اركان اصلي رژيم غذايي اين بيماران باشد. از اين رو مصرف انواع ماهي بخصوص ماهي سالمون و ساردين، روغنهايي همچون روغن زيتون وكانولا، روغن ماهي و روغن دانه انگور از جمله منابع غني از اين چربيهاي سالم است. 2 - مصرف ويتامينهاي C، E، A و 6 Bبايد به اندازه نياز و به ميزان كافي صورت گيرد. براي رسيدن به اين هدف، توصيه ميشود روزانه بين 2 تا 5 واحد ميوه و سبزيهاي تازه و تميز جزو رژيم غذايي فرد باشد و توصيه ميشود حتيالمقدور از قرصهاي ويتامين و تركيبات جايگزين استفاده نشود.
از چه غذاهايي پرهيز شود؟
1 - همه غذاهاي چرب براي بيماران اماس مضر است. در اين ميان گوشتهاي پرچربي، تمامي چربيهاي حيواني، ماست پرچرب، خامه و سسهاي مايونز از مضرترين آنها به شمار ميآيد.
2 - خوراكيهاي بسيار شيرين همچون كيكهاي خامهاي، آبنباتهاي شيرين، ژله، مربا و هر آنچه كه شيريني مصنوعي زيادي داشته باشد، زيانآور است و از آنها بايد پرهيز كرد.
3 - نوشيدنيهايي اعم از الكل و كولا بايد به طور كامل از رژيم غذايي فرد حذف شوند. همچنين شكلاتها و پودرهايي كه از اين تركيبات تهيه ميشوند نيز براي سلامت اين بيماران مضر است.
4 - غذاهايي كه به نوعي حاوي مواد نگهدارنده هستند، براي اين بيماران خطرناكند. تمامي كنسروها، كمپوتهاي تجاري، سوسيس، كالباس، ژامبون و پيتزاهاي خارج از منزل نمونههايي از اين غذاهاست كه حاوي مواد نگهدارندهاند.
5 - تخممرغ، گوجهفرنگي، بادمجان و خرمالو به دليل داشتن تركيبات حساسيتزا و باز هم به دليل مكانيسمي كه قبلا گفته شد، ميتوانند علائم بيماري را در فرد افزايش دهند. به همين دليل ميبايست از مصرف اين غذاها نيز پرهيز كرد.
6 - بسياري از چاي ميپرسند. چاي در صورتي كه كمرنگ و تازهدم باشد، از جمله بهترين نوشيدنيها براي بيماران اماس محسوب ميشود بخصوص اگر در ابتداي روز و انتهاي شب ميل شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر